ویژه‌نامه «نقش مشهد در انقلاب اسلامی»

jeldnaghshe-mashhad

ویژه نامه «نقش مشهد در انقلاب اسلامی» در چهار شماره تحت عنوان ضمیمه نشریه «تاریخ پژوهی» طی سال های ۱۳۸۹ تا ۱۳۹۲ با تلاش انجمن علمی تاریخ و حمایت معاونت فرهنگی، اجتماعی و دانشجویی دانشگاه فردوسی مشهد به مدیرمسئولی و سردبیری غلامحسین نوعی منتشر و در آن نویسندگان و پژوهشگران انقلاب دیدگاه‌های خود را در ارتباط با نقش مشهد در انقلاب در قالب مقالات ارائه نموده‌اند.
 انقلاب اسلامي ايران بي شك پديده اي نو ظهور در قرن حاضر مي باشد. انقلابي غايت گرا، آرمانگرا، اسلامگرا و بي نظير در جهان اسلام كه به رهبري امام خميني(ره) هدايت گرديد و تحولي شگرف در عرصه روابط بين الملل در معادلات سياسي و دولت هاي جهان پديد آورده و تأثيرات شگرفي در منطقه ايجاد نمود. حال كه ۴۳ بهار از اين انقلاب مي گذرد ضروري به نظر مي رسد اساتيد و پژوهشگران و محققان حوزه و دانشگاه با بررسي اسناد و مدارك موجود به شناسايي زواياي پيدا و پنهان اين نهضت تاريخ ساز بپردازند.

بي شك در اين ميان شهر مشهد به علت موقعيت سياسي و مذهبي خود، مملو از حوادث و اتفاقات تاريخي بوده است . در بحث انقلاب اسلامي اين شهر به فراخور موقعيتش پس از شهر قم ، بيشترين نقش را در تداركات و رهبري انقلاب داشته و دارد.

با توجه به تحولات و اتفاقات مهمی که در شهر مشهد به عنوان یکی از کانون های اصلی انقاب در دوران مبارزه با رژیم پهلوی رخ داده است؛ پرداختن به جنبه های گوناگون این مسأله م یتواند به روشن تر شدن نقش مشهد در انقاب اسامی کمک نماید .
 آن چه در این میان مهم است ضرورت نگاه علمی و تاریخی، به دور از تعصبات و برخوردهای احساسی و غیر علمی با چنین مقوله هایی است چرا که این امر می تواند به روشن شدن حقایق مکتوم و شفافیت بیشتر آیینه تاریخ انقاب کمک کند و حتی در آسیب شناسی انقاب و نظام اسامی نقش به سزایی داشته باشد.

وجود بارگاه منور حضرت رضا(ع) و به تبع آن حضور روحانیون و علمای برجسته و صاحب نام در این شهر، استقرار یکی از بزرگ ترین و مهمترین دانشگاه های کشور در مشهد و به دنبال آن تعداد زیاد دانشجویان و استادان عدالتخواه، حضور چهره های شاخص این شهر در میان رهبران اصلی انقاب مثل آیت الله خامنه ای و شهیدمطهری و اساتید روش نگری مثل دکتر شریعتی، همچنین سوابق انقلابی و مبارزاتی مشهد مثل واقعه مسجد گوهرشاد و .. همگی مشهد را از یک سو کانون توجه و امید انقلابیون ساخته و از سوی دیگر حساسیت ویژه هیأت حاکمه را نسبت به این شهر بر  می انگیخت.

تمامی دلایلی که نقش مشهد را در مبارزات عصر انقاب برجسته می سازد می تواند موضوع تفحص پژوهشگران قرار گیرد. نشریه تاریخ پژوهی نیز سعی داشته و دارد تا در این مسیر گام بردارد و نقش و کارکرد این عوامل را در مسیر انقاب تشریح و تبیین نماید .
بی تردید دانشگاه فردوسی مشهد با ظرفیت علمی و انسانی خویش نقش برجسته ای در تکمیل پازل پیروزی انقاب ایفا نموده است که واکاوی این نقش موثر همچنان لازم و ضروری می نماید. در این راه «تاریخ پژوهی» تلاش نموده است از طریق تدوین تاریخ شفاهی دانشگاه، خاطرات و سخنان ارزشمند انقلابیون دانشگاهی اعم از اساتید، کارکنان و دانشجویان را تحت عنوان تاریخ شفاهی دانشگاه فردوسی مشهد جمع آوری نموده و نتایج حاصل از آن را در اختیار علاقه مندان قرار دهد.